Twee bouwtechnische mythes over hout ontkracht
1 april 2022Ondanks dat hout een eeuwenoud bouwmateriaal is, zijn de nieuwe constructiemethoden op basis van ‘mass timber’ nog relatief onbekend. Er leven er nog enkele hardnekkige misvattingen over houtbouw. Hoog tijd om twee van de meest gehoorde mythes te ontkrachten.
1. Een woongebouw in ‘mass timber’ is niet brandveilig
Dat is onwaar. Een gebouw gemaakt van ‘mass timber’ gedraagt zich juist uitermate voorspelbaar in het geval van brand, dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld stalen constructies die opeens kunnen bezwijken. Hoe dat kan? Wanneer CLT in aanraking komt met vuur, verkoolt de buitenste houtlaag, wat als bescherming dient. Achter de verkoolde laag behoudt het hout namelijk zijn constructieve eigenschappen. Doordat de inbrandsnelheid van bijvoorbeeld CLT bekend is, kan precies berekend worden hoeveel het hout overgedimensioneerd moet worden om aan een bepaald brandwerendheid – tot wel 120 minuten – te voldoen.
Alleen daar waar een hogere onbrandbaarheid benodigd is, bijvoorbeeld in de beschermde vluchtwegen, wordt het hout in de Lister gebouwen voorzien van gipsen bekleding of een aanvullende brandwerende coating.
2. De houten constructiewijze zorgt voor geluidsoverlast in ’mass timber’ woongebouwen
Dit is onwaar; maar wél vraagt de akoestiek om extra aandacht. Vanwege de lichtheid van de constructiewijze is geluidisolatie namelijk de grootste uitdaging in houtbouw, zeker bij meerlaagse woongebouwen. Het gaat dan om zowel contactgeluid als luchtgeluid.
Om op minimaal hetzelfde geluidscomfort te komen als traditionele bouwwijzen, heeft Lister in samenwerking met de akoestische ingenieurs van Level Acoustics een slimme, circulaire oplossing ontwikkeld. Die bestaat uit een demontabele laag van hergebruikte betontegels op de verdiepingsvloeren (contactgeluid), in combinatie met de toepassing van demontabele voorzetwanden en plafonds (luchtgeluid). Hiermee voldoen de gebouwen van Lister ruimschoots aan de eisen wat betreft akoestisch comfort voor bewoners.
Meer weten?
Het AMS Institute (kennisinstituut van de TU Delft en WUR in Amsterdam) heeft een compact boekje gepubliceerd waarin de meest voorkomende mythes over houtbouw worden ontkracht. Eén van de auteurs is Pablo van der Lugt, Ambassadeur Sustainability & Circularity bij Lister Buildings. Download het boekje hier.